Svenska

Utförande av syntetisk FFU®-sliper

Syntetiska FFU-sliprar framställs genom pultrusion som går ut på att man extruderar kontinuerliga glasfibrer som är doppade i polyuretan.

Förhöjd temperatur bidrar till att fibrerna härdar. Under produktionsprocessen kalldras profiler av syntetiskt träimiterande material placerat i en härdningsmaskin.

På så sätt får man fram ett homogent materialblock som kann skäras till upp till 12 m långa bitar. Denna process överensstämmer med ISO-normen och säkerställer en konstant kvalitetsnivå, oförändrade materialegenskaper samt att materialet är fritt från porer.

FFU-sliprarnas livslängd överstiger 50 år. Detta bekräftades återigen 2011 då de redan 30-åriga sliprarna undersöktes av det japanska institutet för tekniska undersökningar inom järnvägsbranschen. Det första projektet där man använde sig av FFU-sliprar startades 2004.

Rälsdämpare Calmmoon Rail

Kompakta Calmmoon dämpare som monteras på rälsar bildar en ljudabsorberande ”vägg”. Ljudvågor som emitteras av den dämparförsedda rälsen vänds om och studsas flera gånger mellan räls och skärmplåt. Ljudenergin absorberas först av luftkammaren, sedan skummet och till slut Calmmoons ljudabsorberande plattor som omvandlar de aktustiska vibrationerna till värme. En komplett dämpare består av två halvor som i sin tur bygger på en tunn förzinkad och belagd stålplåt (som utgör produktens bärande del och ytterskärm), ljudabsorberande plattor Calmmoon som är sammankopplade med plåten, ljudabsorberande polyetenskum och två klämfästen.

© All rights reserved